26x makkelijk minder plastic!
Je wilt graag je plasticverbruik minderen. Want plastic afval vormt een groot probleem voor onze aarde. Maar ook voor onze gezondheid. Maar hoe doe je dat op een makkelijke manier? Bovendien zonder teveel moeite? Wij geven je 26x makkelijke tips voor elke dag!
- Rietjes van bamboe
Vervang de plastic rietjes door herbruikbare rietjes van bamboe of de RVS rietjes. 100% natuurlijk en milieuvriendelijk. Met het bijgeleverde borsteltje maak je de rietjes gemakkelijk schoon om her te gebruiken.
2. Bamboe tandenborstel
Je plastic tandenborstel vervang je gemakkelijk door een duurzame tandenborstel van bamboe. Ook verkrijgbaar met gekleurde (BPA-vrije) borstelharen voor kinderen. Bovendien is de verpakking van de tandenborstels gemaakt van plantaardig materiaal.
3. Herbruikbare koffiebeker
De wegwerp koffiebeker vervang je eenvoudig door een herbruikbare koffiebeker. Bijvoorbeeld van bamboe of van FSC karton. Ga voor een koffiebeker met een mooie print die bij jou past. Nog steeds plastic koffiebekertjes op het werk? Weg ermee! Laat iedereen zijn eigen beker op zijn of haar bureau zetten! En wist je dat je bij koffietentjes minder betaalt voor je koffie als je je eigen koffiebeker meeneemt?
4. Katoenen boodschappentas
Zorg altijd voor een eigen boodschappentas als je naar de supermarkt gaat. Bijvoorbeeld een mooie katoenen boodschappentas of shopper gemaakt van gerecycled materiaal. Leg deze bijvoorbeeld standaard in de auto of in je fietsmand. Zo hoef je nooit een plastic tasje van de winkel mee te nemen.
5. Bio afbreekbare vuilniszak
Dagelijks gebruiken we heel veel plastic vuilniszakken. Kies voor 100% gerecyclede vuilniszakken of de composteerbare vuilniszakken van papier, deze kunnen met het GFT afval worden weggegooid.
6. Herbruikbare waterfles
Natuurlijk heb je altijd je eigen herbruikbare waterfles op zak. Zo hoef je nooit (onverwacht) een plastic waterflesje aan te schaffen. Maar natuurlijk is jouw waterfles ook zowel thuis als op het werk onmisbaar.
7. RVS lunchbox
Geen plastic lunchbox of broodtrommel meer maar een mooie RVS lunchbox zonder giftige stoffen. Met deze lunchbox smaakt je eten ook veel beter! Er is voor iedereen wel een geschikte lunchbox. Maar ook voor kids zijn er de leukste kinder lunchboxen!
8. Katoenen boterhamzakjes
Wist je dat er dagelijks miljoenen plastic zakjes worden weggegooid? Nooit meer kleffe boterhammen met de katoenen boterhamzakjes. Verkrijgbaar in verschillende leuke prints! Daarnaast zijn ze goed af te sluiten met het klittenband. Bovendien kunnen ze na gebruik gewoon in de vaatwasser.
9. Bijenwas doeken
Met bijenwas doeken kun je je voedsel bewaren zonder gebruik van plastic huishoudfolie of aluminiumfolie. Eten blijft langer vers en de smaak blijft beter behouden! De bijenwas doeken zijn isolerend en ademend. Ze zijn gemaakt van biologisch katoen, jojobaolie en bijenwas. Ze zijn ook geschikt voor gebruik in de vriezer.
10. Glazen bewaardozen
Bewaar je restjes eten in bewaardozen van glas en niet in de goedkope plastic varianten. Dat is veilig en vers voedsel bewaren!
11. Bamboe keukengerei
Gebruik spatels, pollepels en slabestek van het duurzame materiaal bamboe in plaats van plastic. Staat ook nog eens mooi in je keuken.
12. Plasticvrije verpakking
Kies tijdens het boodschappen doen zoveel mogelijk voor producten zonder een plastic verpakking. Ga liever voor een kartonnen of glazen verpakking.
13. Houten speelgoed
Houten speelgoed is mooi en duurzaam. Bovendien veilig voor de kleintjes. Zoals een mooie houten rammelaar of grijpring.
14. Zeepblok
Ga voor een heerlijk zeepblok in plaats van iedere keer een plastic zeeppompje te gebruiken. Bijvoorbeeld deze heerlijke en natuurlijke zepen zonder toevoegingen. Ideaal ook voor de gevoelige huid! Bewaar de zeep in een mooi zeepbakje van bamboe.
15. Bamboe wattenstaafjes
Vervang de plastic wattenstaafjes door wattenstaafjes van katoen en bamboe. Bovendien zijn deze wattenstaafjes veel steviger. Dat is makkelijk minderen met plastic afval.
16. Biologische producten
Biologische producten zijn vaak milieuvriendelijker verpakt. Zoals in bio afbreekbare verpakkingen gemaakt van rietsuiker. Deze zijn overigens bijna niet van echt plastic te onderscheiden.
17. Razor voor hem en haar
Gebruik voor het scheren een razor in plaats van iedere keer wegwerpscheermesjes te gebruiken. Je dient enkel eenvoudig het mesje te vervangen.
18. Houten afwasborstel
Geen plastic afwasborstel meer maar bijvoorbeeld een mooi exemplaar van beukenhout en echt paardenhaar.
19. Plasticvrij snacken
Vermijd zoveel mogelijk (snelle) snacks verpakt in plastic bakjes of zakjes. Maak zoveel mogelijk zelf, bijvoorbeeld popcorn of koekjes. Of neem je eigen katoenen of papieren zakje mee naar de notenboer. Of kies voor fruit als tussendoortje. Zo ben je ook gezonder bezig!
20. Plasticvrij theezakje
Veel theezakjes van reguliere theemerken bevatten (waarschijnlijk zonder dat je het weet) plastic deeltjes. Ook niet zo best voor jouw thee dus. Kies de betere (biologische) theemerken want deze zijn geheel vervaardigd uit natuurlijke materialen.
22. Badkamer
In de badkamer staan vaak ook verschillende producten gemaakt van plastic. Tips voor een plasticvrije badkamer? Ga voor een tandenpoetsbeker van bamboe, een natuurspons en een massageborstel van bamboe.
23. Wasbare luiers
Door te kiezen voor wasbare luiers kun je veel plastic afval besparen. Bovendien zijn wasbare luiers kostenbesparend voor jou!
24. Menstruatiecup
Met een menstruatiecup heb je geen tampons of maandverband nodig. Deze menstruatiecup is gemaakt van natuurrubber en niet van siliconen. Of kies voor wasbaar maandverband en tampons gemaakt van 100% biologisch katoen.
25. Bamboe kinderservies
Voor kinderservies wordt vaak gebruik gemaakt van plastic (wegwerp) producten. Ga voor vrolijke bordjes en bekers gemaakt van bamboe en mais.
26. Plasticvrije kleding
Wist je dat in meer dan de helft van onze kleding ook plasticdeeltjes zitten? Deze komen met het wassen ook in het milieu terecht. Vooral kleding gemaakt van nylon, acryl, polyamide en polyester bevatten plastic. Kies liever voor kleding gemaakt van (biologisch) katoen, linnen, hennep en bamboe.
Nog meer plasticvrij shoppen? Ga naar www.ikshopgifvrij.nl