gezond tafelen

Bijna Pasen! Hoe duurzaam is jouw ei?

Bijna Pasen! Hoe duurzaam is jouw ei?

Een ei mag natuurlijk niet ontbreken op de Paastafel. Maar welk ei kies jij? Lees hier hoe (on)duurzaam jouw ei eigenlijk is!

Een ei is een ei of toch niet?
Dagelijks eten we eieren. Eieren bevatten belangrijke vitaminen zoals A, D, E, B12 en B2. Daarnaast ook mineralen zoals fosfor en selenium. Maar bovenal zijn eieren erg lekker. En zeker met Pasen horen eieren erbij. In de supermarkt vinden we verschillende doosjes eieren. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen in deze eieren? En hoe kies je voor het beste welzijn van de kip?

Biologische eieren

Wist je dat kippen van scharreleieren nooit buiten komen? Het woord ‘scharrel’ is dus eigenlijk misleidend. Daarnaast bestaat het voer van kippen van scharreleieren uit synthetische eiwitten en GMO voer. In tegenstelling tot kippen van scharreleieren, krijgen vrije-uitloopkippen dan wel daglicht, de leefruimte is beperkt en er worden geen eisen gesteld voor het voer.
Met biologische eieren hebben de kippen meer ruimte gehad (zowel binnen als buiten) dan scharrel of vrije-uitloop eieren. Bovendien krijgen de kippen biologisch voer. Dit zijn dan ook de redenen dat biologische eieren iets duurder zijn. Maar je betaalt toch liever iets meer voor een goed en gezond ei en blije kippen? Hopelijk worden er steeds meer biologische eieren verkocht want nu is nog maar 2,5% van de verkochte eieren in Nederland biologisch.
Daarnaast wordt er geen kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen gebruikt voor biologische eieren.

Biodynamische eieren

Ga je nog een stapje duurzamer, dan zijn er naast biologische eieren ook eieren afkomstig van een biodynamische kippenboerderij. Deze kippen leven langer en krijgen biodynamisch voer. Ze hebben veel buitenruimte waarbij een haan de leefomgeving van de hennen op een natuurlijke manier beschermt. Bio-dynamisch betekent zeer dier- en milieuvriendelijk. Biodynamische eieren hebben het Demeterkeurmerk en zijn verkrijgbaar in biologische speciaalzaken.

Hoe kies je een duurzaam ei?

Gelukkig kiezen steeds meer mensen voor duurzame eieren.
Tips: let op het keurmerk Biologisch, Beter Leven3 sterren, EKO en Demeter
Check daarnaast de ei-codes: 0= biologisch en de letters voor het land van herkomst NL= Nederland. Lees ook de etiketten van producten waar eieren inzitten zoals mayonaise en koekjes. In deze producten kunnen nog wel kooi eieren verwerkt zijn. Gelukkig worden er in Nederland en de EU bijna geen kooi eieren meer verkocht.
Kortom kies je ei dus bewust! Beter voor de kippen maar ook beter voor jezelf.

Wil je echt alles weten over eieren? Hoe gaat het uitbroeden van een ei? En wat zijn de verschillen tussen alle eieren? Dit kom je allemaal te weten op 31 maart in het Pluimveemuseum in Barneveld!

Alvast een fijn (en bewust) Pasen gewenst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar top
×

Wij helpen u graag!

Klik op een van onze medewerkers om te chatten via WhatsApp of bel ons op:
06-18502001 (van 09.00 tot 18.00)
of stuur ons een e-mail naar: [email protected]

× Live chatten via WhatsApp