Dag van de Duurzaamheid: 5x duurzaam doen

Op 10 oktober Dag van de Duurzaamheid wordt aandacht gevraagd voor het belang van een duurzamere wereld. Voor onze aarde, de natuur en de oceanen, maar ook voor onze eigen gezondheid. Ontdek ook hoe jij steeds duurzamer kunt leven. Op de Dag van de Duurzaamheid dragen we samen bij aan een duurzame toekomst!

Op de Dag van de Duurzaamheid staat bewustwording voor duurzaamheid centraal. Zo zorgen we er samen voor dat we steeds meer bewuste keuzes maken op het gebied van voeding, consumeren, wonen en reizen. Wat is de juiste definitie van duurzaamheid? Duurzaamheid gaat over het behoud van een gezonde balans voor mens, dier en milieu. Wat is een voorbeeld van duurzaamheid? Bewust omgaan met kostbare bronnen, zoals energie en water. Andere voorbeelden van duurzaamheid zijn duurzame voeding en het gebruik van plasticvrije producten.

Dag van de Duurzaamheid 2023

Net als op de Dag van de Duurzaamheid 2022, komt ook dit jaar milieuvervuiling aan bod. Onze dagelijkse keuzes hebben een behoorlijke impact op het milieu. Zo komen er iedere dag verschillende schadelijke stoffen in onze omgeving terecht; niet alleen afkomstig van fabrieken, maar ook van ons. Daarnaast leidt plastic afval tot enorme plasticvervuiling waardoor de oceanen in gevaar komen. Wereld Oceanendag is dan ook een belangrijke dag ter bescherming van de oceanen. En wist je dat de Plastic Soup Foundation zich inzet voor een plasticvrije wereld?

Dag van de Duurzaamheid ideeën

Wil je op De dag van de Duurzaamheid ook de stap zetten naar een duurzamer leven? Net als in de week van de duurzaamheid 2022, laat je je ook dit jaar op de Dag van de Duurzaamheid inspireren voor een duurzaam leven. Wat kun je doen? Ga verpakkingsvrij boodschappen doen, verminder jouw plasticgebruik en help voedselverspilling te voorkomen. Kies ook zoveel mogelijk voor biologische en lokale producten.

Thuis kun je ecologische schoonmaakmiddelen gebruiken en zuinig omgaan met water. Wist je dat onze dagelijkse verzorgingsproducten verschillende stoffen bevatten die schadelijk zijn voor het milieu en onze gezondheid? Gebruik liever een natuurlijke deodorant, zero waste shampoo bar en natuurlijke zonnebrand. Tenslotte maak je ook een duurzame impact door te kiezen voor duurzame cadeaus! We hebben alvast 5 ideeën hieronder voor je op een rijtje gezet.

1. Voedselverspilling tegengaan

Wist je dat we per jaar wel 600 kg aan voedsel weggooien? Dat is natuurlijk heel erg zonde en helemaal niet nodig. Want als je bewuster jouw aankopen doet en voedsel beter weet te bewaren, kun je heel veel voedselverspilling tegengaan! En tegelijkertijd verminder je hiermee ook jouw plasticafval en verbeter je jouw gezondheid. Bijvoorbeeld met het gebruik van de handige en leuke foodhuggers voor het bewaren van groente en fruit. Plasticvrij, gifvrij en langer genieten van vers eten! Hier lees je nog meer tips om op een makkelijke manier voedselverspilling te voorkomen. 

2. Energie en water besparen

Met het besparen van energie en water doe je veel goeds voor het milieu! Met een paar kleine aanpassingen en nieuwe gewoonten kun je thuis gemakkelijk energie besparen. Zo kun je erop letten de lichten in huis niet onnodig te laten branden. Steek bijvoorbeeld eens wat vaker mooie (geur)kaarsen aan. Dit is ook nog eens veel gezelliger! Kies dan wel voor gifvrije kaarsen die beter zijn voor het milieu en voor jouw gezondheid. Daarnaast kun je gebruik maken van slimme opladers voor jouw elektronica. En met behulp van een handige douchecoach zul je nooit meer te lang onder de douche blijven staan! Wist je bovendien dat koud douchen heel goed is voor jouw gezondheid?

3. Plastic verbruik verminderen

Wist je dat er iedere dag heel veel plastic in onze omgeving en onze oceanen terechtkomt? De enorme afvalberg vormt een groot probleem voor onze planeet. Ons plasticverbruik drastisch verminderen is dus noodzaak! Zo vermijd je het beste zoveel mogelijk single-use plastics zoals rietjes, plastic waterflesjes of koffiebekers. Daarbij kies je waar mogelijk altijd voor betere alternatieven. En omdat plastic gifstoffen bevat, is het ook nog eens beter voor jouw gezondheid! Een duurzame waterfles of thermosbeker is onmisbaar. Maar ook plasticvrije lunchboxen. En neem altijd een eigen herbruikbare tas mee tijdens het boodschappen doen. Hier lees je nog meer tips om jouw plasticgebruik te verminderen

4. Verpakkingsvrij boodschappen doen

Nog een tip voor de Dag van de Duurzaamheid is het verpakkingsvrij boodschappen doen. Neem altijd jouw eigen herbruikbare tas mee tijdens het boodschappen doen of winkelen. Zo hoef je nooit plotseling toch nieuwe tasjes aan te schaffen. Maar ook kun je tijdens het boodschappen gebruik maken van jouw eigen katoenen zakjes voor het vervoeren van groente en fruit. Maar ook voor brood en noten. Zo bespaar je heel veel onnodig (plastic) afval dat slechts een enkele keer wordt gebruikt! Hier vind je handige producten voor het verpakkingsvrij boodschappen doen

5. Eco en vegan huidverzorging

Met eco huidverzorging kies je voor producten gemaakt op basis van natuurlijke ingrediënten. Zo zijn ze beter voor jouw huid en voor jouw gezondheid. Want alles wat je op je huid smeert komt ook in jouw lijf terecht. Maar ook zijn natuurlijke verzorgingsproducten beter voor ons milieu doordat er geen gifstoffen worden gebruikt. Daarnaast kies je zo voor diervriendelijke en veelal vegan producten. Lees hier meer over eerlijke, vegan en zero waste verzorging voor hem en haarEn wist je dat reguliere handzeep vaak giftig is voor jou en ons milieu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven
×