Is er straks geen koffie meer?
En is koffie wel gezond?

Veel mensen starten de dag met een kopje koffie maar ben je je er ook van bewust waar je koffie eigenlijk vandaan komt?

De meeste koffie komt van kleine boeren uit ontwikkelingslanden en wereldwijd zijn er heel veel mensen afhankelijk van de inkomsten uit de koffiesector. Een groot deel van onze koffie komt uit Tanzania, Guatemala en Ethiopië maar ook voor Vietnam, Indonesië, Colombia, Brazilië en Mexico is koffie een belangrijk exportproduct.

De koffie industrie kenmerkt zich door sterke prijsschommelingen en de productie ervan is arbeidsintensief.

Koffie was het eerste Fairtrade product en werd in 1988 op de markt gebracht onder het label van Max Havelaar. Vervolgens kwamen er meer Fairtrade producten. Hoewel het Max Havelaar keurmerk ook als idealistisch kan worden beschouwd, is uit verschillende Fairtrade onderzoeken gebleken dat de verkoop van Fairtrade producten wel degelijk impact heeft op het verbeteren van de levensstandaard van kleine boeren in ontwikkelingslanden.

Koffieboeren in Costa Rica: mijn ervaring

In 2006 heb ik voor mijn studie aan de Wageningen universiteit een bezoek gebracht aan koffieboeren in Costa Rica en met hen gesproken over de impact van Fairtrade. De kleinere koffieboeren aldaar hebben samen coöperaties gevormd; door samen te werken hebben zij meer mogelijkheden voor investering en hebben zij een betere onderhandelingspositie waardoor ze sterker staan. De belangrijkste positieve effecten welke zij ervaren middels Fairtrade zijn inkomenszekerheid en meer mogelijkheden voor investering in zowel hun bedrijf (verbetering kwaliteit en productiesystemen) als ook voor investering in de leefgemeenschap (infrastructuur, medische voorzieningen, scholing, onderhoud). Maar ook meer toegang tot krediet en meer zeggenschap over verbetering van de arbeidsvoorwaarden (arbeidsveiligheid, geen kinderarbeid).

Fairtrade blijkt dus een essentieel maar ook nog maar een klein deel uit te maken van de totale wereldhandel. Het is dan ook belangrijk om het Fairtrade product te promoten als een eerlijk en duurzaam kwaliteitsproduct voor een verdere groei van het Fairtrade marktaandeel.

Middels het samenwerken met verschillende organisaties zal Fairtrade verder onder de aandacht worden gebracht bij bedrijven en consumenten.

Klimaatveranderingen

Misschien heb je het al eerder gelezen dat koffie door het veranderende klimaat mogelijk schaars zal worden in de toekomst. De klimaatveranderingen zijn van grote invloed op de productie van koffie. De koffieboeren krijgen steeds vaker te maken met extreme droogtes of teveel regen waardoor oogsten mislukken en koffieplantages zelfs verdwijnen. Met prijsstijgingen en koffie schaarste als gevolg. Middels Fairtrade is er voorlichting en training mogelijk waarbij de koffieboeren leren hoe beter om te kunnen gaan met klimaatveranderingen en hoe zijn hun opbrengsten kunnen verhogen.

Een duurzame koffiesector met samenwerking in de hele koffieketen (van oorsprong tot transport tot productie tot consumptie) is dus van groot belang. Door iets extra te betalen en te kiezen voor Fairtrade koffie kunnen koffieboeren investeren in hun bedrijf en kunnen ook wij blijven genieten van (h)eerlijke koffie!

Is koffie gezond?

Of koffie gezond is, daar zijn de meningen over verdeeld. Hierbij ligt het er aan over welke eigenschappen van koffie we spreken, over de antioxidanten of de cafeïne. Kijk niet alleen naar de voors en tegens van koffie maar vooral naar wat het beste bij jou past. Koffie levert in ieder geval geen calorieën (mits zonder suiker en melk).

Je energiehormoon (cortisol) zorgt ervoor dat je in de ochtend met energie de dag kan beginnen. Een kop koffie in de ochtend is dan prima en geeft je net wat extra energie. Koffie beïnvloedt je cortisolwaarde en en kan bij chronische stress de stress juist verergeren. In de avond maakt je slaaphormoon (melatonine)je klaar voor de nacht waardoor we beter geen koffie meer kunnen drinken. Zo houdt je een gezond dag- en nachtritme.

Het is gebleken dat filterkoffie een van de beste keuzes is en het is aan te raden om niet meer dan 4 kopjes per dag te nemen. Maar het belangrijkste is om ervan te genieten! En wees kritisch, kies voor een goede kwaliteit koffie, beter voor jezelf en beter voor de wereld.

Kortom, geniet met mate van koffie en kies voor een goede (liefst biologische en Fairtrade) koffie.

Kijk voor biologische en Fairtrade koffie en nog veel meer mooie en gezonde Fairtrade producten bij de Nationale Groene Kadobon!

P.s. de volgende blog zal ik wijten aan de mooiste Fairtrade producten van de Nationale Groene Kadobon:)[/fusion_text][/fusion_builder_column][/fusion_builder_row][/fusion_builder_container]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven
Scan de code