Fairtrade week

4 mei 2024 tot 12 mei 2024

fairtrade cadeaus

Deze week is het Fairtrade week! Het moment om (vaker) te kiezen voor Fairtrade producten. Want Fairtrade biedt kansarme producenten in ontwikkelingslanden een betere toekomst.

En jou de mooiste producten. Maar Fairtrade is er niet alleen voor je dagelijkse boodschappen. Maar ook is er Fairtrade beauty, fashion en wonen. Wij geven je 7x de mooiste Fairtrade merken!

Wat is het doel van de Fairtrade week 2024?

Fairtrade Week: eerlijk eten en drinken Van 4 mei tot en met 12 mei is het Fairtrade Week!

In deze week staat eerlijke handel centraal. Vele supermarkten, bedrijven, winkels en gemeenten werken samen om bewustwording en gebruik van Fairtrade te stimuleren. In de huis-aan-huis actiefolder van de Fairtrade Week zijn er leuke aanbiedingen te vinden van verschillende Fairtrade producten. Dit is een initiatief van fairtrade nederland i.s.m. andere fairtrade organisaties en fairtrade international.

Koop jij al Fairtrade?

Mensen vragen zich steeds vaker af waar onze voedselproducten vandaan komen en of deze eigenlijk wel duurzaam geproduceerd worden. We maken steeds vaker een bewuste keuze in de supermarkt door te kiezen voor een product met het Fairtrade keurmerk. Dit wordt gelukkig steeds makkelijker omdat er al veel Fairtrade producten verkrijgbaar zijn. En zo kunnen we de kleine boeren in ontwikkelingslanden blijven ondersteunen.
Naast o.a. Fairtrade koffie, thee, chocolade en wijn, is er bijv. ook Fairtrade kleding, handdoeken, beddengoed, cosmetica en sieraden. Door te kiezen voor Fairtrade producten kun je zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden.

Wat is Fairtrade?

In ontwikkelingslanden zijn het vaak de grote producenten van o.a. koffie, thee en bananen die als eerste hun weg vinden op de exportmarkt omdat zij een grotere draagkracht hebben dan de kleinere producenten. Hierdoor krijgen de kleinere boeren vaak geen kans om ook hun producten op de markt te brengen om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.
Fairtrade geeft ze deze kans wel, Fairtrade geeft hen inkomenszekerheid en vertrouwen in een duurzame toekomst.

Max Havelaar ziet toe op het Fairtrade keurmerk in Nederland; op de controle en de naleving van de belangrijkste Fairtrade condities: producten worden ingekocht bij kleine boeren, het verstrekken van een minimumprijs en een extra sociale premie en regels m.b.t. milieu- en werkomstandigheden.

Fairtrade koffie

Koffie was het eerste en snelst groeiende Fairtrade product op de markt. In onze volgende blog deel ik dan ook graag iets meer over de herkomst van koffie, mijn ontmoeting met koffieboeren in Costa Rica en ook: is koffie eigenlijk wel of niet gezond?

Fairtrade cadeau

Wil je een Fairtrade (Kerst!)cadeau geven of krijgen? Ook bij de Nationale Groene Kadobon kun je (laten) kiezen voor Fairtrade producten tijdens de Fairtrade week! Bekijk deze duurzame en vooral mooie producten op onze website, veel plezier:)

Fairtrade Week: kies eerlijk en maak een verschil! Deze week is het Fairtrade Week. Heb je de Fairtrade acties in de supermarkten al gezien? Ik geniet op dit moment van een heerlijke kop Fairtrade biologische koffie:-) Maar naast Fairtrade food zijn er ook vele mooie Fairtrade en biologische non-food producten.

In deze blog geef ik je alvast wat tips voor nog meer eerlijke, duurzame en mooie producten. En natuurlijk ook om cadeau te geven en te krijgen! (misschien alvast een idee voor Sinterklaas of Kerstmis…) Bewust consumeren is nu ontzettend belangrijk. Gelukkig beseffen steeds meer mensen dit. Bij elke keuze die je maakt kun je al een verschil maken.
Duurzame keuzes maken doen we samen, stap voor stap naar een betere wereld. Veel mensen leven onder de armoedegrens en boeren in ontwikkelingslanden worden uitgebuit.
Door te kiezen voor Fairtrade en duurzaam verantwoorde producten, krijgen de mensen in ontwikkelingslanden een eerlijke prijs en toegang tot sociale voorzieningen

Dit geeft jou toch ook een goed gevoel?

Niet alleen in de voedingsindustrie is er sprake van oneerlijke handelsrelaties en slechte arbeidsomstandigheden. Ook in de kleding- en katoenindustrie kampen veel arbeiders met extreem lange werkdagen, onveilige arbeidsplekken en lage lonen. Om hen te steunen kies je voor zoveel mogelijk faire en duurzame kleding en ‘schone’ handdoeken en beddengoed.
Met Fairtrade handgemaakte sieraden heb je zelf iets unieks en help je direct de producenten op weg naar een betere toekomst. 

Door te kiezen voor Fairtrade speelgoed tijdens de Fairtrade week draag je bij aan onderwijs voor kinderen in arme gebieden. Zelf vind ik de Fairtrade producten vaak erg mooi, betaalbaar en uniek!Voor de verhalen achter vele mooie en duurzame producten, lees je verder op de website van Nationale Groene Kadobon!

Welke producten zijn Fairtrade? Deze week is het Fairtrade week! Het moment om (vaker) te kiezen voor Fairtrade producten. Want Fairtrade biedt kansarme producenten in ontwikkelingslanden een betere toekomst. En jou de mooiste producten. Maar Fairtrade is er niet alleen voor je dagelijkse boodschappen. Maar ook is er Fairtrade beauty, fashion en wonen. Wij geven je 7x de mooiste Fairtrade merken!

Ragbag: Fairtrade at work

Ragbag maakt duurzame producten van gerecyclede theezakken in India.  De theezakken worden schoongemaakt en hergefabriceerd tot mooie, nieuwe producten. De makers in India krijgen een eerlijk loon zodat zij en hun familie betere levensomstandigheden hebben. Alle producten van Ragbag zijn Fairtrade gemaakt. Zoals de laptoptas, de backpack en de yogatas. Maar ook maken ze organizers, smartphone hoesjes en portemonnees. Daarnaast duurzame shoppers, ideaal en stevig voor het dragen van je dagelijkse boodschappen.

FairSquared: Fairtrade beauty

FairSquared omvat een grote lijn aan beauty producten met Fairtrade verhandelde ingrediënten. Zoals Fairtrade kokosolie uit Sri Lanka en Fairtrade vanille uit Madagascar. Ze maken gebruik van de beste natuurproducten voor een goede verzorging van huid en haar. De lokale producenten ontvangen een eerlijk loon. FairSquared heeft o.a. bodybutters in de heerlijke geuren vanille en limoen. Daarnaast lippenbalsems, shampoos, handcrèmes en douchelotions. Maar ook eerlijk geproduceerde condooms en menstruatiecups van 100% natuurrubber. De verzorgingsproducten van FairSquared shop je hier.

FairZone: plasticvrij en vegan

FairZone is de nieuwe lijn van FairSquared en maakt producten met FSC natuurrubber in plaats van plastic. Zoals de kiembakjes en de huishoudhandschoenen. En voor het sporten zijn er ook Fairtrade fitnessbanden van natuurrubber en in verschillende diktes en kleuren. En hun mooiste product vinden wij de Fair Traded ballonnen. Deze eerlijke ballonnen zijn er in maar liefst acht verschillende kleuren. Zo kun je milieubewust heel veel ballonnen opblazen voor een kinderfeestje! Bovendien zijn alle producten van FairZone veganistisch.

Bohemian FairTrade: Fairtrade fashion

Bohemian FairTrade is een duurzaam merk met prachtige tassen, hoeden en sieraden in bohemian/Ibiza/ethnic stijl. De producten worden met de hand gemaakt door de Maya bevolking van Guatemala. En allemaal gemaakt van natuurlijke en gerecyclede materialen. Zoals oorhangers en armbanden gemaakt van gerecyclede glaskraaltjes. En in de mooiste ontwerpen en kleuren! Met de aankoop van deze Fairtrade producten steun je de kleine producenten en kunnen de Maya kinderen naar school.

FairForward: eerlijk wonen

FairForward biedt mooie Fairtrade woonaccessoires en cadeauartikelen. Alle producten worden op eerlijke wijze geproduceerd in Afrika, Azië en Latijns-Amerika. Dat wil zeggen dat de producenten een fair loon krijgen, er goede werkomstandigheden zijn en er geen sprake is van kinderarbeid. Daarnaast biedt Fairtrade hen de mogelijkheid tot investering in kwaliteitsopbouw, kennis en training en is er veel aandacht voor het milieu. Bij FairForward vind je unieke woonproducten zoals vazen, krukjes, kussens en servies. Maar ook bijzonder leuke cadeautjes voor jong en oud.

Lovsum: (h)eerlijke chocolade

De Lovsum bonbons worden met de hand gemaakt in Colombia. Met (h)eerlijke ingrediënten en voorzien van een prachtige verpakking. Lovsum draagt bij aan het lokale productie- en verpakkingsproces van de chocolade producten. De producenten krijgen er een eerlijke prijs en er wordt geïnvesteerd in scholing. De chocolade van Lovsum is zowel Fairtrade als biologisch gecertificeerd. Verkrijgbaar in heerlijke en tropische smaken zoals milk-coconut, salty caramel, almond caramel of coffee beans dark. Mmm…

Ontdek alle mooie en eerlijke producten van deze Fairtrade merken op www.ikshopgifvrij.nl en www.ikshopfair.nl  

De Nationale Groene Kadobon kun je bij deze webshops inwisselen of bestel je favoriete product direct online. Jouw Fairtrade aankoop heeft een grote impact, kies bewust!

MYOMY: Fairtrade tassen

De MYOMY tassen zijn gemaakt van 100% biologisch gelooid buffelleer. Ze zijn geheel natuurlijk, dat wil zeggen er is geen gebruik gemaakt van chemische stoffen. Beter voor jou en beter voor het milieu. De MYOMY tassen zijn Fairtrade gecertificeerd en worden met de hand gemaakt in Calcutta, India.

Zo kunnen de vakmensen een menswaardig bestaan opbouwen. In de collectie vind je een handbag, bag-in-bag en n de kleuren blond, original en dark chocolate.  De MYOMY tassen worden bovendien geleverd in een mooie katoenen tas.

duurzame tassen tijdens de fairtrade week

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven
×