Fairtrade Week: eerlijk eten en drinken

Van 29 oktober tot en met 6 november is het Fairtrade Week!

In deze week staat eerlijke handel centraal. Vele supermarkten, bedrijven, winkels en gemeenten werken samen om bewustwording en gebruik van Fairtrade te stimuleren. In de huis-aan-huis actiefolder van de Fairtrade Week zijn er leuke aanbiedingen te vinden van verschillende Fairtrade producten.

Door te kiezen voor Fairtrade producten kun je zelf een bijdrage leveren aan het verbeteren van de levensomstandigheden van mensen in ontwikkelingslanden.

Koop jij al Fairtrade?

Mensen vragen zich steeds vaker af waar onze voedselproducten vandaan komen en of deze eigenlijk wel duurzaam geproduceerd worden. We maken steeds vaker een bewuste keuze in de supermarkt door te kiezen voor een product met het Fairtrade keurmerk. Dit wordt gelukkig steeds makkelijker omdat er al veel Fairtrade producten verkrijgbaar zijn. En zo kunnen we de kleine boeren in ontwikkelingslanden blijven ondersteunen.

Naast o.a. Fairtrade koffie, thee, chocolade en wijn, is er bijv. ook Fairtrade kleding, handdoeken, beddengoed, cosmetica en sieraden.

Wat is Fairtrade?

In ontwikkelingslanden zijn het vaak de grote producenten van o.a. koffie, thee en bananen die als eerste hun weg vinden op de exportmarkt omdat zij een grotere draagkracht hebben dan de kleinere producenten. Hierdoor krijgen de kleinere boeren vaak geen kans om ook hun producten op de markt te brengen om zo in hun levensonderhoud te kunnen voorzien.

Fairtrade geeft ze deze kans wel, Fairtrade geeft hen inkomenszekerheid en vertrouwen in een duurzame toekomst.

Max Havelaar ziet toe op het Fairtrade keurmerk in Nederland; op de controle en de naleving van de belangrijkste Fairtrade condities: producten worden ingekocht bij kleine boeren, het verstrekken van een minimumprijs en een extra sociale premie en regels m.b.t. milieu- en werkomstandigheden.

Fairtrade koffie

Koffie was het eerste en snelst groeiende Fairtrade product op de markt. In onze volgende blog deel ik dan ook graag iets meer over de herkomst van koffie, mijn ontmoeting met koffieboeren in Costa Rica en ook: is koffie eigenlijk wel of niet gezond?

Fairtrade cadeau

Wil je een Fairtrade (Kerst!)cadeau geven of krijgen? Ook bij de Nationale Groene Kadobon kun je (laten) kiezen voor Fairtrade producten! Bekijk deze duurzame en vooral mooie producten op onze website, veel plezier:)

2016-11-24T00:13:11+00:00Duurzaam Blog|

About the Author:

Hoi, welkom! Mijn naam is Xandra en ik heb een passie voor Groen, Gezond en Gelukkig leven! Groen betekent voor mij om zoveel mogelijk verantwoorde keuzes te maken op het gebied van voeding, reizen, wonen en consumeren. Gezond leven is voor mij naar buiten gaan, yoga, stressvrij leven en natuurlijk eten door te kiezen voor producten met zo weinig mogelijk toevoegingen. Gelukkig leven door tevredenheid en dankbaarheid te uiten, liefdevol te zijn en bewuster te leven. Iedereen kan met elke duurzame stap (hoe klein ook) bijdragen aan een betere gezondheid, een mooiere omgeving en een betere toekomst. Bovendien geeft het jezelf ook een goed en tevreden gevoel:) Graag help ik je om groener, duurzamer (en meer tevreden) te kunnen leven! Iedere week zal ik mijn Groene tips met je delen op de website van de Nationale Groene Kadobon. Tot snel!

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.