Hoe duurzaam leven?

Wil jij ook duurzaam leven, maar weet je niet goed waar je kunt beginnen? Kun jij wel wat inspiratie en motivatie gebruiken? Duurzaam leven doe je stap voor stap. Zo zul je steeds meer bewustere keuzes maken; thuis, op het werk of onderweg.

Duurzaam leven is nodig, voor onze omgeving, maar ook voor onze eigen gezondheid. Wat zijn onmisbare duurzame dingen in huis? En hoe kun je duurzaam leven met je gezin? Ontdek er meer over in dit blogartikel met veel tips om vandaag al te starten met een duurzamer leven!

Waarom is duurzaam leven belangrijk?

Waarom ecologisch leven? Duurzaam leven is van groot belang voor onze toekomst en die van onze (klein)kinderen. Onze aarde is rijk, maar als we er niet bewust mee omgaan, raken we essentiële leefbronnen kwijt, zoals water en vruchtbare bodem. Duurzaam leven is belangrijk, want:

1. Natuurlijke hulpbronnen raken uitgeput.
2. De ecosystemen raken uit balans.
3. Onze gezondheid komt in gevaar.

Wat zijn de vier principes van duurzaamheid?

Duurzaamheid gaat over het in balans houden van mens, dier en milieu. Hierbij wordt uitgegaan van de vier principes van duurzaamheid; deze vormen de leidraad voor een duurzaam leven. Zo wordt duurzaam leven makkelijker en dragen we allemaal bij aan een duurzame toekomst.

1. de natuur niet sneller afbreken dan de tijd die het nodig heeft om te herstellen.
2. niet meer en sneller stoffen uit de aardkorst in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.
3. niet meer en sneller natuurvreemde stoffen in het milieu brengen dan de natuur kan verwerken.
4. geen dingen doen waardoor anderen worden beperkt in het vervullen van basisbehoeften.
 
Kortom, door met respect om te gaan met onze leefomgeving, zal de aarde ook voor ons blijven zorgen, nu en in de toekomst!

Wat moet je doen om duurzaam te zijn?

Hoewel de industrie voor een groot deel verantwoordelijk is voor milieuvervuiling, kunnen we ook zelf veel doen aan duurzaamheid. Wat moet je doen om duurzaam te zijn? Duurzaam leven gaat over bewuste keuzes maken op het gebied van voeding, wonen, reizen en consumeren. Zo houd je rekening met de impact die bepaalde keuzes kunnen hebben; op het milieu, de leef- en werkomstandigheden van mensen wereldwijd en op dierenwelzijn. En wist je dat hoe duurzaam leven ook nodig is voor jouw eigen gezondheid?
 
Duurzame voeding
Op het gebied van voeding kun je dagelijks duurzamere keuzes maken; kies bijvoorbeeld vaker voor biologisch eten en zoveel mogelijk voor lokale producten. Daarbij kies je voor seizoensgebonden producten zodat je de ecologische voetafdruk zo laag mogelijk houdt. Daarnaast kun je vaker kiezen voor plantaardig voedsel en zo bijdragen aan duurzaamheid en dierenwelzijn. Bovendien kies je waar mogelijk voor onverpakte voedingsmiddelen om plasticgebruik te minderen.
 
Duurzaam reizen
Hoe duurzaam leven? Dat kan met duurzaam reizen: hoe doe je dat? In het dagelijks leven probeer je de auto zo min mogelijk te gebruiken. Pak vaker de fiets, bijvoorbeeld naar je werk of naar de winkel. Dat is ook veel beter voor je gezondheid, want we zitten tegenwoordig teveel. Daarnaast heeft de trein de voorkeur boven het gebruik van een auto. En ga je op vakantie, vlieg dan niet te vaak en ga niet te ver. Zo verminder je de CO2 uitstoot. Eenmaal op de plek van bestemming ga je ook bewust om met de omgeving, de lokale mensen en respecteer je de natuurlijke leefomgeving van dieren.
 
Duurzaam consumeren
Hoe duurzaam leven, kan dat? Ja, je mag nog steeds consumeren, maar wel op een duurzamere manier. De 7 R’s kunnen jou hierbij helpen:
1. Re-duce; koop minder spullen; heb ik het echt nodig?
2. Re-use; hergebruik producten in plaats van nieuwe te kopen.
3. Re-cycle; is het materiaal herbruikbaar? Is het biologisch afbreekbaar? Zie deze afvalwijzer
4. Re-pair; kun je het product repareren in plaats van te vervangen?
5. Re-turn; koop enkel van bedrijven die het product terugnemen en weer gebruiken.
6. Re-fill; gebruik hervulbare producten in plaats van wegwerp, zoals een hervulbare waterfles.
7. Re-fuse; weiger iets te kopen dat veel (plastic) verpakking heeft.

Hoe kan je zelf duurzaam leven?

Hoe duurzaam leven? Maakt het echt verschil als ik duurzaam ga leven? Ja, als we allemaal betere keuzes gaan maken, zorgen we steeds meer voor een betere wereld. Zo kun je minder gebruik maken van plastic producten, bewuster omgaan met voedsel en duurzame cadeaus aanschaffen. hoe kun je duurzaam leven en wat kun je zelf doen voor een beter milieu?
 
Verminder jouw plasticgebruik
De plastic afvalberg is enorm en vormt een serieuze dreiging voor onze aarde en de oceanen. Maar dat niet alleen. Het is ook gebleken dat plastic schadelijk kan zijn voor onze gezondheid. Microplastics komen namelijk ook in ons lichaam terecht. Zo krijgen we dagelijks te maken met microplastics in verschillende producten en zelfs in ons voedsel. Het verminderen van plastic gebruik is dus noodzakelijk. Ontdek hier meer tips voor een plasticvrij leven.
 
Koop alleen duurzame cadeaus
We hebben regelmatig een cadeau nodig voor dierbaren, zoals een verjaardagscadeau, een kraamcadeau of een Kerstcadeau. Ook dan kun je duurzame keuzes maken! Geef bijvoorbeeld een circulair cadeau of Fairtrade cadeaus. Zo verras je iemand met een verantwoord cadeau, maar ook geef je een bijzonder geschenk met een verhaal. En wil je de ontvanger liever zelf een cadeau laten uitkiezen? Geef dan een duurzame cadeaubon met keuze uit meer dan 4.000 duurzame cadeaus! Zoals kado’s voor je collega’s en/of personeel.
 
Voorkom voedselverspilling
In Nederland gooien we per jaar maar liefst ongeveer 50 kg. aan goed voedsel weg. Voorkom voedselverspilling door de juiste hoeveelheden in te kopen en klaar te maken. Leer ook kinderen om steeds bewuster om te gaan met voedsel.

Duurzaam leven met je gezin

Hoe duurzaam leven met kinderen lastig is? Dat hoeft niet, want juist samen met kinderen is het maken van duurzamere keuzes leerzaam en vooral leuk! Betrek ze erbij en leer ze waarom duurzaam leven beter is voor onze wereld en voor onszelf. Wist je dat er een leuk duurzaam leven boek is voor kinderen: Groen doen. Zo leren kinderen spelenderwijs meer over duurzaamheid en kunnen ze het zelf toepassen. Wat zijn mooie, duurzame producten voor baby’s en kinderen?

Houten speelgoed
Herbruikbare drinkbeker
Plasticvrije eco lunchbox
Wasbare luiers (ook kostenbesparend!)
Natuurlijke babyverzorging (gifvrij)

Duurzame dingen in huis

Hoe duurzaam leven in huis? In huis kun je op verschillende gebieden duurzaam leven, zoals wonen en koken, persoonlijke verzorging en energie- en waterbesparing. Hoe kan je zelf duurzaam leven? Ontdek onze tips:
 
Duurzaam wonen en koken
Wat kun je in huis doen om duurzamer te leven? Kies voor het interieur zoveel mogelijk voor natuurlijke materialen, zoals hout en bamboe. Kook met gezonde pannen zodat je schadelijke stoffen kunt vermijden en gebruik ook plasticvrij kookgerei.
 
Persoonlijke verzorging
Kies voor natuurlijke verzorging met gifvrije producten, zoals een aluminiumvrije deodorant, een handzeep zonder SLS of een shampoo zonder sulfaten en parabenen. Wist je dat de chemische stoffen en de microplastics in verzorgingsproducten niet alleen schadelijk zijn voor ons milieu, maar ook voor onze gezondheid? Zo kunnen ze onze hormoonbalans verstoren.
 
Energie- en waterbesparing
Voor een duurzaam huis geef je ook aandacht aan energie- en waterbesparing. Energie en water zijn tenslotte kostbare bronnen. Zo kun je gebruik maken van Led lampen en andere duurzame verlichting. Ontdek ook onze tips voor gasbesparing. Zo doe je niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jouw portemonnee.

Duurzaam leven tips voor iedere dag

Hoe duurzaam leven maar dan iedere dag een stapje zetten in de goede richting? Heb jij al aan deze duurzaam leven tips gedacht? Draag altijd je eigen herbruikbare koffiebeker bij je. Zo kun je deze op elk moment bijvullen met verse koffie, zowel op het werk als onderweg. Weg met de wergwerp koffiebekers!

Neem je eigen (gezonde) lunch mee in een handige eco lunchbox met ruimte voor brood, groenten of fruit. Wist je dat de smaak ook veel beter behouden blijft dan in een plastic boterhamzakje? Draag altijd je eigen (opvouwbare) boodschappentas bij je zodat je geen plastic tasjes meer hoeft aan te schaffen in de winkel.

Duurzame oplossingen voorbeelden

Wij geven nog meer voorbeelden van duurzame oplossingen over hoe duurzaam leven:

Kies voor zero waste, zoals een natuurlijke shampoo bar; plasticvrij en gaat veel langer mee dan de vervuilende plastic shampoofles.
Brand natuurlijke kaarsen, zoals kaarsen gemaakt van sojawas, want deze zijn niet schadelijk voor het milieu en jouw gezondheid.

Gebruik een douchecoach die precies aangeeft als de douchetijd verstreken is; zo zul je veel water kunnen besparen. Geef iedereen in huis een eigen (gekleurde) douchecoach.
 
En misschien heb jij duurzame ideeën voor hoe duurzaam leven? Kortom, ontdek dat duurzamer leven niet alleen nodig is, maar ook heel leuk!

fairforward

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Winkelwagen
Scroll naar boven
×