Milieuvervuiling: wat kun jij doen? 15 tips
Milieuvervuiling is een grote bedreiging voor onze aarde. Welke negatieve gevolgen heeft milieuvervuiling precies? En wat kunnen wij doen? Ontdek in dit blogartikel waarom en hoe wij onze aarde moeten beschermen!
Milieuvervuiling en Wereldmilieudag
Wereldmilieudag oftewel World Environment Day was dit jaar op 5 juni. Een dag om extra stil te staan bij ons milieu en onze leefomgeving. Meer bewustzijn creëren voor de onmisbare rol van onze aarde is nodig, want wist je dat onze aarde aangetast wordt door verschillende serieuze bedreigingen? Zo raken onze natuurlijke hulpbronnen steeds verder uitgeput en gaan ecosystemen op grote schaal verloren. Bovendien is milieuvervuiling een grote bedreiging. Het is dan ook noodzakelijk om onze aarde te beschermen zodat we ook voor onze toekomstige generaties een gezonde leefomgeving en een duurzamere wereld kunnen achterlaten. Wat kun jij doen tegen milieuvervuiling? Er is tenslotte geen planet B!
Soorten milieuvervuiling die onze aarde bedreigen
Welke drie vormen van milieuvervuiling zijn er? Milieuvervuiling bestaat in verschillende vormen en dit zijn de belangrijkste:
- De industrie, het verkeer, kunstmest en smog zorgen voor luchtvervuiling
- Chemische stoffen, veelal afkomstig uit fabrieken, leiden tot bodemvervuiling
- Giftige stoffen die fabrieken in het water lozen geven watervervuiling
- De grote plastic afvalberg zorgt voor heel veel afvalvervuiling
Wat doet de milieuvervuiling met onze aarde?
Milieuvervuiling, met name plasticvervuiling, is een grote bedreiging voor onze aarde. Onze aarde ervaart veel negatieve gevolgen van milieuvervuiling:
- De natuurlijke ecosystemen raken ernstig verstoord
- De biodiversiteit wordt erdoor bedreigd
- De kwaliteit van ons drinkwater neemt sterk af
- Steeds minder vruchtbare grond door bodemverontreiniging
- De aarde bevat steeds minder gezonde mineralen
- De algehele gezondheid van mensen gaat achteruit
- Wereldwijd is er sprake van klimaatverandering
- Geeft meer kans op het ontwikkelen van virussen
- Het leefgebied van vele dieren en insecten wordt aangetast
https://youtu.be/bKoSdT0HgBI
Microplastics: klein maar groot gevaar voor onze aarde
Microplastics in ons milieu worden steeds zorgwekkender. Hoe ontstaan microplastics? Groter plastic afval valt uiteen in hele kleine stukjes plastics oftewel microplastics. Deze plasticvervuiling in onze oceanen wordt ook wel de plastic soep genoemd. Microplastics kunnen gevaarlijk zijn voor het leven in de oceanen, maar ook voor ons! Wist je dat de oceanen een belangrijke functie hebben voor onze aarde, maar ook voor onze gezondheid? Ze voorzien ons namelijk van voedsel en nieuwe zuurstof. Zeedieren en vogels kunnen microplastics binnenkrijgen omdat ze deze als voedsel aanzien. Wij kunnen ook microplastics binnenkrjigen via ons eten en ons water. Microplastics kan dan zelfs in ons lichaam terechtkomen.
Kortom, we moeten ons plasticgebruik dus drastisch verminderen. Dit kun je doen door zoveel mogelijk te kiezen voor plasticvrije producten. Wij geven nog meer tips waarmee jij milieuvervuiling kunt helpen verminderen.
Ontdek hier duurzame Vaderdag cadeaus
Wat kan jij doen voor het milieu?
Om het milieu te blijven beschermen, kunnen we allemaal goede stappen maken in de richting van een gezonde en duurzamere aarde. Onze tips tegen milieuvervuiling:
- Minder plastic producten gebruiken, zoals plastic verpakkingen, plastic tasjes en plastic flesjes. Wist je dat er ook microplastics worden toegevoegd aan bijvoorbeeld shampoos?
- Voorkom voedselverspilling door met aandacht boodschappen te doen en te koken.
- Gebruik wasbare luiers zodat je ze kunt hergebruiken. Wist je dat je met wasbare luiers ook kosten kunt besparen? Per maand gooien we per kindje wel 25 kg. aan wegwerpluiers weg.
- Rook je of gebruik je kauwgom? Gooi dan geen sigarettenpeuken en kauwgomresten op straat, want ze bevatten plastic en giftige stoffen.
- Kies bij voorkeur voor biologisch eten zodat er geen bestrijdingsmiddelen in ons milieu en in ons lichaam terechtkomen.
- Gebruik in huis energiebesparende producten, zoals ledlampen.
- Met ecologische schoonmaak- en wasmiddelen kun je voorkomen dat giftige stoffen in ons water en ons milieu terechtkomen.
- Door vaker de fiets te nemen of gebruik te maken van het openbaar vervoer in plaats van de auto kun je luchtvervuiling helpen voorkomen.
- Voor de productie van nieuwe kleding is veel water nodig, maar ook worden er pesticiden gebruikt en zijn synthetische stoffen vervuilend voor het milieu. Kies liever voor tweedehands kleding.
- Door korter te douchen kun je jouw watergebruik verminderen. Als je dit lastig vindt, kan een douchecoach jou hierbij helpen.
- Maak zoveel gebruik van natuurlijke verzorgingsproducten, zoals een natuurlijke zonnebrand of een aluminiumvrije deodorant. Dat is niet alleen gezonder voor het milieu, maar ook voor jou.
- Probeer minder vlees te eten en vaker te kiezen voor plantaardige voeding.
- Afval scheiden (organisch, glas, papier, plastic, chemisch afval) draagt ook bij.
- Doe verpakkingsvrij boodschappen en kies waar mogelijk voor zero waste producten.
- Kies voor zowel food als non-food producten altijd voor de meest duurzame optie.
Kortom, jij wilt toch ook graag kunnen leven in een gezonde omgeving? Maak dan zoveel mogelijk goede keuzes voor het milieu. Zo dragen we allemaal bij aan het verminderen van milieuvervuiling!