Steun de Plastic Soup Foundation

Oplossingen plastic soep? Kunnen we de gigantische, steeds groter wordende hoeveelheid plastic afval die in de Stille Oceaan drijft en in onze eigen Noordzee, nog opruimen en aangroei stoppen? 

Steun door  je Nationale Groene Kadobon te doneren aan de Plastic Soup Foundation!

Reeds gedoneerd aan de PSF

Plastic heeft een keerzijde voor mens, dier en milieu

Van al het plastic dat wij gebruiken wordt de helft na eenmalig gebruik weggegooid. Het grote deel van plastic in onze oceanen is afkomstig van land. Het plastic valt uiteen in heel veel plasticdeeltjes (microplastics) waar vele zeedieren en vogels lijden onder de enorme plastic soep in de zee. En wist je dat dit plastic ook in ons eten terechtkomt? Het is dan ook van dringend belang dat we ons plasticgebruik flink zullen moeten verminderen.

Plastic en onze oceanen

Het plastic afval in onze oceanen is enorm en de productie van plastic blijft toenemen. Meer dan de helft van de 9,2 miljard ton plastic die tot nu toe is geproduceerd, zo’n 5 miljard ton, is als afval op een vuilnisbelt gestort of simpelweg in het milieu beland.¹

Daarvan stroomt wereldwijd elk jaar tussen de 5 en 13 miljoen ton plastic de grote oceanen in. Dit zorgt voor permanente vervuiling omdat plastic niet afbreekt.

Het zeeleven wordt ernstig bedreigd door het plastic afval. Zo worden koraalriffen ernstig aangetast door de gifstoffen in plastic, maar ook door ziekteverwekkende bacterien. Daarnaast raken zeedieren verstrikt in plastic of ze krijgen plastics binnen omdat ze plastic voor voedsel aan zien. Als gevolg wordt het gehele ecosysteem aangetast.

Plastic en onze gezondheid

Het plastic probleem bedreigt niet alleen onze oceanen, de dieren en het milieu. Maar het tast ook de gezondheid van mensen aan omdat microplastics in ons eten en drinken terechtkomen. Bijvoorbeeld door het eten van weekdieren zoals mosselen, maar ook garnalen. 

Daarnaast wordt er microplastics aangetroffen in kraanwater en gebotteld water. Hoewel plastic ook zal worden uitgescheiden door het lichaam, is er ook kans dat plasticdeeltjes in ons lichaam achterblijven en tot ziekte kunnen leiden. Wist je dat wij ook plasticdeeltjes inademen in de vorm van huishoudelijk fijnstof, zoals tapijten? Plastic is dus overal!

Wat doet de Plastic Soup Foundation?

De tsunami van plasticsoep zo snel mogelijk stoppen! Dát is kort gezegd de missie van Plastic Soup Foundation. Lukt dat niet, dan zadelen we toekomstige generaties op met de gevolgen van een verschrikkelijke plaag. Plastic Soup Foundation is daarmee een ‘single issue’-milieuorganisatie. We houden ons met één ding bezig: het stoppen van de plasticvervuiling bij de bron. 

Om dat doel te bereiken leggen we graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid. Ook benadrukken we steeds meer de relatie tussen plastic en menselijke gezondheid, zoals met onze Plastic Health Summit en de campagnes op het terrein van microplastics en plasticafval. Educatie vormt vanzelfsprekend een belangrijke pijler van ons werk, want kinderen zijn de toekomst. Is de Plastic Soup Foundation betrouwbaar?

Ja! Zo hebben wij een digitaal educatieprogramma ontwikkeld voor het basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Verder werken wij samen met deskundigen, politici, organisaties, universiteiten en bedrijven die een aansluitende missie of visie hebben. En last but not least: we leggen ook graag de vinger op de zere plek, vooral bij de industrie en de overheid.

plastic soup foundation oprichter: Maria Westerbos.

Wat kun jij doen tegen plasticvervuiling?

De grootste veroorzaker van het plastic probleem is wegwerp plastic. Zo’n 40% van alle plastic producten wordt al binnen een maand weggegooid. Met zijn allen kunnen wij deze vervuiler drastisch verminderen door zoveel mogelijk plastic te vermijden en te kiezen voor plasticvrije alternatieven. Er zijn genoeg tips te vinden hoe je plastic kunt vervangen door duurzame materialen. Zo kies je liever voor eten uit een glazen of papieren verpakking.

En maak gebruik van een herbruikbare water- of thermosfles. En voor de boodschappen neem je katoenen groente- en fruitzakjes mee. En wist je dat veel verzorgingsproducten en cosmetica plasticdeeltjes bevatten? Deze komen via het doucheputje in onze oceanen en ons milieu terecht, maar ook in jouw lichaam. Check de plastic soup foundation app microplastic.

Kies dan ook liever voor 100% plasticvrije producten, beter voor onze omgeving en onze gezondheid! Plastic Soup Foundation werkt samen met cosmetica merken die geen plastic ingrediënten gebruiken. Zo smeer je geen plastic op jouw lichaam. Op zoek naar alternatieven ?Kijk hier de Zero Plastic Inside merken.

Wist je dat? Er worden voortdurend plasticdeeltjes gevonden in ons eten en drinken, maar ook ademen we plastic in.

Support the Plastic Soup Foundation met jouw duurzame cadeaubon

Met de Nationale Groene Kadobon draag je bij aan het verminderen van plasticgebruik, want je kiest alleen maar voor alternatieve producten. Bijvoorbeeld voor het bewaren en meenemen van voedsel en dranken. Daarnaast kies je uit plasticvrije verzorgingsproducten en woonartikelen gemaakt van natuurlijke materialen. Wil je de Nationale Groene Kadobon liever doneren dan kun je hiermee ook de Plastic Soup Foundation steunen!

De Plastic Soup Foundation wil geen gevoelens van machteloosheid bevorderen, maar aanzetten tot positieve bewustwording en actie. enorme plastic soep in de zee. En wist je dat dit plastic ook in ons eten terechtkomt? Het is dan ook van dringend belang dat we ons plasticgebruik flink zullen moeten verminderen.

Scroll naar boven
×