Voedselverspilling tegengaan

Met deze 8 tips!

Voedselverspilling gebeurt overal, bij (horeca) bedrijven, supermarkten, tijdens transport, bij de oogst maar vooral bij de consument! Wist je dat we in Nederland gemiddeld circa 50 kg. goed voedsel per jaar weggooien?

Voedselverspilling tegengaan door deze 8 tips!

En dit terwijl er nog veel mensen nauwelijks de beschikking hebben over voldoende voedsel… Iedereen kan dus bijdragen aan een flinke vermindering van voedselverspilling! Zoals voedselverspilling supermarkt. Lees meer

duurzame boodschappentassen en Voedselverspilling tegengaan

1. Doe je boodschappen bewust

Allereerst, ga bewust om met voedsel. Vaak kopen we teveel. Plan je maaltijden zoveel mogelijk (in ieder geval voor een paar dagen) en kijk welke ingrediënten je precies nodig hebt en in welke hoeveelheid. Lees meer

2. Het verschil in houdbaarheidsdatum: THT of TGT

Bij verse producten zie we een TGT datum (te gebruiken tot), deze datum neem je wel nauw om voedselvergiftiging te voorkomen. Maar voeding met een THT datum (tenminste houdbaar tot) is meestal langer houdbaar en kun je na deze datum nog prima eten.

Koop verse producten zoals groente, fruit en zuivel liever wat vaker. Zo eet je elke dag vers en laat je niet onnodig teveel liggen aan het eind van de week. Er is ook een voedselverspilling tegengaan app.

3. Slim koken

Welk recept ga je vandaag klaarmaken? Bepaal zo bewust mogelijk welke ingrediënten in welke hoeveelheid je nodig hebt. Gebruik hiervoor een keukenweegschaal of maatbeker. Zo voorkom je gemakkelijk dat je teveel kookt.

Zorg ook altijd voor diepvriesgroente in huis, handig want je gebruikt ervan wat je nodig hebt. Bovendien hoef je zo na een lange werkdag niet gehaast nog naar de supermarkt om boodschappen te halen voor die avond.

4. Schep niet gelijk teveel op

Meteen een vol bord opscheppen? Niet doen! Liever schep je twee keer wat minder op. Zo kan je niet alleen voedselverspilling tegengaan maar eet je ook bewuster: het eten smaakt beter want je proeft alles bewuster. Ook is dit beter voor je spijsvertering. Want zo voel je eerder dat je al vol zit en genoeg hebt gegeten. Dus probeer te voorkomen dat je te snel en te veel eet.

5. Slim bewaren van restjes(kliekjes)

Meteen een vol bord opscheppen? Niet doen! Liever schep je twee keer wat minder op. Zo kan je niet alleen voedselverspilling tegengaan maar eet je ook bewuster: het eten smaakt beter want je proeft alles bewuster. Ook is dit beter voor je spijsvertering. Want zo voel je eerder dat je al vol zit en genoeg hebt gegeten. Dus probeer te voorkomen dat je te snel en te veel eet. Zo kun je voedselverspilling tegengaan.

6. Check regelmatig je koelkast en keukenkastjes

Als je er een gewoonte van maakt om regelmatig je koelkast en keukenvoorraad te checken ben je slim bezig. Zo ben je altijd op de hoogte van wat je nog in huis hebt en wat je nog moet inkopen. Uit de koelkast eet je natuurlijk eerst de producten op met een nog korte houdbaarheid. En wees eens creatief met het klaarmaken van je maaltijden. Je hoeft niet altijd strict een recept te volgen!

7. Doneer aan de voedselbank

Heb je nog houdbare producten in je keuken staan die je toch niet meer gaat gebruiken? Of misschien nog overgebleven producten uit je Kerstpakket? Breng deze dan naar de voedselbank waar nog wel gebruik zal worden gemaakt van jouw producten. Zo kun je voedselverspilling tegengaan.

8. Laat kinderen bewust met voedsel omgaan

Leer kinderen al vroeg dat voedsel een kostbaar iets is en dat wij daar bewust mee om moeten gaan. Betrek ze bij het boodschappen doen en het klaarmaken van je eten. Laat ze ook bovenstaande tips tegen voedselverspilling lezen! Zo kun je nog meer voedselverspilling tegengaan.

Voedselverspilling tegengaan horeca en supermarkten

De horeca is een sector waar voedselverspilling vaak voorkomt. Restaurants, cafés en andere eetgelegenheden kunnen hun impact verminderen door slimme maatregelen te nemen. Het gebruik van voedselverspilling boxen, waarin overtollig voedsel bewaard kan worden en later aan lokale voedselbanken kan worden geschonken, is een effectieve manier om onnodige verspilling te verminderen en voedselverspilling tegengaan. Lees meer

Hoe kun je voedselverspilling tegen gaan?

Door deze 8 tips te volgen: Doe je boodschappen bewust, Het verschil in houdbaarheidsdatum: THT of TGT, Slim koken, Schep niet gelijk teveel op, Slim bewaren van restjes(kliekjes), Check regelmatig je koelkast en keukenkastjes, Doneer aan de voedselbank en Laat kinderen bewust met voedsel omgaan. Meer lezen via de website van Too good to go.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Scroll naar boven
×